Sivut

perjantai 17. kesäkuuta 2011

Kakssolmunen -pipon ohje



Tämä neuleohje on ensimmäinen jonka olen kirjoittanut puhtaaksi saakka, joten sepustus saattaa sisältää kaikenmoisia kielikukkasia. Kerrothan, jos ohjeesta löytyy virheitä tai muita hassutuksia :). 

 

Lanka ja langan menekki

 

Novita Miami (50% puuvilla / 50% akryyli, 50 g / 145 m) noin 50g

Neuletiheys


19 s ja 28 krs sileää neuletta =10 cm.

 

Puikot 

 

3,5 mm ja 4 mm tai käsialan mukaan.

Pipon voi neuloa joko sukkapuikoilla, tai pitkillä pyöröpuikoilla magic loop –tekniikkaa käyttäen. Päälaen solmunyöreihin ja silmukointiin tarvitset sukkapuikkoja.


Koko

 

Ohjeen pipo sopii 2-4 vuotiaalle lapselle, päänympärys n. 50-52 cm. Olen lisännyt ohjeeseen myös ehdotukset sopivaksi silmukkaluvuksi pienemmälle ja isommalle pipolle, mutta näitä ei ole koeneulottu, joten silmukkamäärät ovat viitteellisiä.




Ohje


Luo ohuemmille sukka- tai pyöröpuikoille melko löyhästi 72 silmukkaa (pienemmälle pipolle 64 s, isommalle 80 s. Myös muut silmukkamäärät ovat mahdollisia, kunhan silmukoiden lukumäärä on parillinen). Yhdistä työ suljetuksi neuleeksi ja varo kiertämästä luontireunaa.

1. - 6. krs      neulo kaikki silmukat oikein
7. krs            neulo kaikki silmukat nurin
8. -  13. krs   neulo kaikki silmukat oikein
14. krs          neulo kaikki silmukat oikein kiinnittäen samalla neule kaksinkerroin neulomalla luontireunan jokainen silmukkalenkki yhteen puikolla olevan silmukan kanssa. Voit kiinnittää taitoksen myös myöhemmin ommellen käsin.

Vaihda työhön paksummat puikot. Neulo sileää raidoittaen haluamallasi tavalla, kunnes pipon korkeus on 17cm tai haluamasi korkeus.


Mallipipossa raidat on kolmen kerroksen korkuisia ja joka toinen kerros on vaalenpunainen. Jos haluat raitojen vaihtumiskohdan tasaiseksi, käytä ”jogless stripes” –metodia, johon löytyy ohjevideo osoitteesta http://www.youtube.com/watch?v=_PjA0IR0MOU.



Seuraavaksi tehdään solmittavat nyörit pipon yläreunoihin i-cord –tekniikalla (ohje löytyy esimerkiksi Ulla 1/06 –neulelehdestä  osoitteestahttp://www.ullaneule.net/0106/neuvot_icord.html. Siirrä sukkapuikoille yhteensä 6 silmukkaa, kolme kerroksen vaihtumiskohdan alusta ja toiset kolme lopusta. Voit käyttää parin ensimmäisen kerroksen ajan kolmea puikkoa niin että kolme aloituskerroksen silmukkaa on omalla puikollaan ja kolme lopetuskerroksen silmukkaa omallaan. Muutaman kerroksen jälkeen siirrä silmukat samalle puikolle ja jatka nyöriä i-cordina. Kun nyörin pituus on  8 cm, päättele nyöri neulomalla 2 silmukkaa oikein yhteen niin kauan, kunnes jäljellä on enää yksi silmukka. Katkaise lanka ja päättele.


Jätä keskimmäiset 60 silmukkaa odottamaan kaapelille tai sukkapuikoille (30 silmukkaa pipon molemmilla puolilla), ja neulo i-cord nyöri pipon toiselle puolelle jäljelle jääneillä kuudella silmukalla samaan tapaan. I-cordia aloittaessasi muista jättää reilun pituinen (n. 60 cm) langan pää silmukointia varten.

Päättele jäljelle jääneet 60 silmukkaa silmukoimalla (engl. kitchener stitch, grafting). Itse suosin silmukointia puikoilla, johon löytyy mainio ohje Stitsailuja –blogista (osoite http://stitsailuja.blogspot.com/2009/01/kykkipistoja-ei-kiitos.html)

Jos i-cord nyörien ja silmukointien väliin jää reikiä, voit huolitella ne parilla pistolla samalla kun päättelet langanpäät.

Ellet kiinnittänyt taitosta alussa neulomalla, tee se nyt ompelemalla. Solmi nyörit solmulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti